Toppers en Tobbers: GP Valkenswaard

Het is weer tijd voor een ouderwetse T&T en wel van één van de mooiste GP’s van het jaar: Valkenswaard, waar elk jaar de jongetjes van de mannen worden gescheiden. En we werden niet teleurgesteld…

TOPPERS
– De eerste die écht niet mag ontbreken bij de toppers is Pauls Jonass. Wat is die jongen (onder trenert De Reuver) gegroeid dit jaar. Beide manches schreef hij zonder problemen op zijn naam en als hij zo doorgaat, zie ik niet wie hem van de wereldtitel moet gaan afhouden.

– Hoewel hij voor het eerst niet won in Valkenswaard, vind ik wel dat Jeffrey Herlings bij de toppers moet staan. We kennen het verhaal nou wel, overbelaste pols, middenhandsbeentje gebroken en, dat denk ik zelf dan, daardoor zit het (nog) niet helemaal lekker tussen de oren. Maar eindelijk zagen we weer een glimp van de oude Bullet. Winst zat er niet in door twee beroerde starts, maar 2e overall was gewoon top. Alleen die starts moeten écht beter, want dat is nog helemaal ruk…

Pic: ARcher, KTM

– Velen hadden hem al afgeschreven na het slechte seizoen op de Honda vorig jaar, maar Gautier Paulin bewijst het tegendeel. Het hele seizoen zit hij er al lekker bij en dat leidde in Valkenswaard tot zijn eerste GP-overwinning sinds 2015 in…. juist Valkenswaard.

– De 3e plaats in de MX2 was een mooie opsteker voor Brent van Doninck. De Belg begon vorig seizoen heel goed, maar sukkelde na wat blessures en had eigenlijk nooit meer het niveau van begin 2016. Tot Valkenswaard, want ondanks mindere starts, knokte hij zich naar een mooie 5e en 3e plek! Nou vasthouden die lijn!

– Ja ja, ook ik was heel kritisch over het aantrekken van Arminas Jasikonis door het Suzuki fabrieksteam, lees Stefan Everts, maar nu was hij echt gewoon goed. 5e en 7e in dit veld is simpelweg goed, nu alleen ook op het harde eens mee zien de komen in de top tien, want 13 en 14 in het WK is natuurlijk nog altijd fabrieksteam onwaardig, maar de toon is (eindelijk) gezet door de lange Litouwer.

Pic: Suzuki Racing

– Als laatste wil ik ook nog even Nick Kouwenberg noemen. Want hij was eigenlijk de enige Nederlander in het EK die goed presteerde met twee 3e plaatsen voor 2e overall. Verder was het eigenlijk 1 groot drama met de Nederlanders in het EK125 en EK MX2 en dat geeft toch wel te denken voor de toekomst…

TOBBERS

– Een van de grootste tegenvallers in Valkenswaard vond ik Arnaud Tonus. In Trentino nog de grote verrassing, nu was het helemaal niks. De snelheid had hij wel, bleek in de trainingen, maar uiteindelijk ging hij naar huis met slechts 19 punten, jammer.

Pic: Yamaha Racing

– Persoonlijk vond ik het ook erg jammer dat het met de Nederlanders in de MX2 voor geen meter liep. Waar is de tijd dat we in Valkenwaard gewoon 3/4 man in de top 10 hadden in Valkenswaard? Bogers was de ‘beste’ met 13 punten.

– Oei oei oei wat maakte Jorge Prada Garcia er een zooitje van in Valkenswaard? De GP winnen in Italie, in Assen vorig jaar de eerste vlagen van zijn kunnen laten zien en dan nu dit. 4 puntjes is voor een KTM fabrieksrijder, al ben je nog zo jong, gewoon bar slecht. Aan zijn starts ligt het niet, maar dan moet je er wel op blijven zitten…

– Wat bezielde Kiara Fontanesi nou dat ze hier in Valkenswaard tussen de mannen wilde rijden? En dan nog een persbericht vooraf sturen met ‘ik hoop er punten te kunnen pakken.’ Nou, dan snap je het niet helemaal volgens mij. Had er niks tussen te zoeken.

Check hier nog even de hoogtepunten, mocht je onder een steen hebben geleefd van het weekend:

Eén gedachte over “Toppers en Tobbers: GP Valkenswaard”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *